3D BIM ütközésvizsgálat 3 fő típusa és előnyei

A BIM, az épületinformációs-modellezés a teljes AEC iparágat fellendítette. Az elmúlt évek során nem csak az építészeknek, hanem az építőmérnököknek, kivitelezőknek és más szakági mérnököknek is hasznosnak bizonyult, értékes és sokrétű információt nyújtott a megvalósítás folyamán.

A BIM nem csak egy egyszerű modell, hanem a különböző szakágak egyesülése; a szerkezeti, MEP (épületgépészeti), vagy akár a környezetmérnököknek is támogatást nyújt, melyek egymással párhuzamosan működnek, így kiemelten fontos a jó koordináció és az ütközések mihamarabbi felderítése és elkerülése.

Ütközésvizsgálat a 3D BIM modellben

Hogyan akadályozza meg az ütközések felismerése, hogy a kivitelezési folyamatok tervezése és megvalósítása hibátlan legyen?

Először röviden értelmezzük, mi az ütközésvizsgálat - egy olyan folyamat, mely azon terek, elemek felfedezésére szolgál, melyek „összeütközhetnek”, más szóval, ugyanazt a helyet foglalják el, illetve akadályozzák egymást. Ez vonatkozhat az épület tervezésére, kivitelezéshez szükséges kapacitásra vagy teljesítményére is.

Az ütközés felderítése és kezelése, bár nem teljesen új koncepció, lendületet kapott az elmúlt években. Mindig fontos szerepet játszik az építési költségek csökkentésében. Segít a költségvetések korlátozásában és a felesleges és drága késedelmek elkerülésében.

ütközésvizsgálat Bentley szoftver segítségével

A 3D BIM koordináció támogatása és az ütközések felderítése az egyik legnépszerűbb BIM alkalmazás, melyet már az előtervezés szakaszában is alkalmaznak és folyamatosan végigköveti a kivitelezést és a változásokat. A 3D BIM alkalmazásával csökken a változtatásokra, az újra tervezésekre fordítandó idő, betarthatóvá válik a határidő, az ütemterv és a projekt költségeinek egyensúlya is fenntartható lesz.

A manuális folyamatoktól eltérően, ahol a grafikonok és rajzokat vetítik egymásra, hogy megtalálják a hibákat, ütközéseket vagy a 2D tervdokumentációban, ahol a különböző szakágak terveinek összevetése bonyolult, vagy akár nem is oldható meg; a 3D modellek lehetővé teszik a ütközések felismerését már a tervezés legkorábbi szakaszában. Ezért a már időben megszerkesztett 3Dmodell, mely folyamatosan aktualizálva van, akár közel 100% -os pontosságú lehet.

Ráadásul az összeütközés felderítése és a koordináció segít sokkal jobban, könnyebben megtalálni az össze-egyeztethetetlen hibákat és az ellentmondásokat, még mielőtt a tényleges kivitelezés megkezdődik.

A BIM szoftver szimulálja az ütközésfelderítést, lehetővé téve a kockázatok felmérését, és a fejlesztési folyamat során költség és időhatékonysági stratégiák tervezését. Az összeütközés felderítésével csökken az emberi hibák és tévedések lehetősége.

A 3D BIM ütközésvizsgálatnak 3 fő típusát különböztethetjük meg, mindegyiknek megvan a saját jelentősége.

Kemény ütközések / hard clash

Ez a fajta ütközés típus leegyszerűsítve azt jelenti, hogy két objektum ugyanazt a helyet foglalja el. Egyszerű példa: a gerendát a vízvezeték-nyomvonalára tervezték. Ez az információ szerepel a BIM modellezési objektumokban. A kemény ütközésvizsgálat geometriai, szemantikai és a szabályalapú algoritmusok alapján is történik. A modell részletessége és a szakasz minősége meghatározza a pontos és hatékony BIM ütközések észlelését, mely az adott modell egy meghatározott részhalmazában történik.  A kemény ütközés egyben a több szakágat átfogó ütközésvizsgálatokat is takarja.

Az intelligens BIM a teljes konstrukciós folyamat átfogó vizualizációját biztosítja az érintett felek számára. Mivel minden szakterület egy modellben láthatóvá válik, az így a szakágak közötti ütközésvizsgálatok és beavatkozások közvetlenül azonosítva lesznek. Ezután a szakértők végrehajtják a megfelelő változtatásokat a felismert ütközések mérséklésének érdekében. Az ismételt tervezési adatokat újból rögzítik a BIM modellbe és vizuálisan látható, ahogy az említett ütközések megszűnnek.

ütközésvizsgálat 3D modellben

Puha ütközés / Engedélyezési ütközésvizsgálat

A puha ütközés arra figyelmeztet, hogy az objektum nagyobb térbeli/geometriai tűréseket, űrtereket igényel a pufferzónában a jobb hozzáférhetőség, szigetelés, karbantartás és biztonság érdekében. A testreszabott "puha ütközésvizsgálatot" általában arra alkalmazzák, hogy teszteljék az építési jogszabályoknak való megfelelést.

Az építési információs modell segítséget nyújt az építkezésen lévő (ideiglenes és állandó jellegű) térbeli követelmények kiértékelésében. A 3D BIM rendkívül egyszerűvé teszi a térbeli követelmények megtekintését és elemzését. A beépített területre, az összeszerelési területekre, az anyag tárolására és a berakodás-kirakodási területre stb. vonatkozó követelmények a BIM-ben tervezhetők és amennyiben ezek a területi követelmények között ütközéseket találnak, ezek kiküszöbölhetőek és átértékelhetőek lesznek.

űrtér figyelembevétele

4D / Workflow ütközésvizsgálat

A 4D / Workflow ütközésvizsgálat segítségével meghatározhatja az ütemezési összeütközést a munkaerőforrás, a berendezések/anyagok gyártása és szállítási ellentmondások tekintetében. A BIM segít meghatároznia a kivitelezés folyamatok során felmerülhető konfliktusok több típusát. Például - az építkezésen csak egy toronydaru berendezés van. Ez az eszköz két különböző feladat elvégzéséhez szükséges, amelyek különböző helyszíneken zajlanak. Ez a két feladat a tervek szerint ugyanabban az időben történik. Egyetlen berendezést nem lehet egyszerre két különböző tevékenységhez, két különböző helyszínen használni. Tehát ez egy olyan probléma mely a hagyományos eljárást követve észrevétlen maradhat, azonban a megfelelő ütközés vizsgálat a BIM-ben - az információ-gazdag modell megkönnyíti a folyamatot. Ha az ilyen típusú ütközések nem kerülnek időben napvilágra, akkor az építési folyamat során sok erőfeszítést kell szentelni a probléma megoldására, ami természetesen késedelmet is eredményez.

Kijelenthetjük, hogy a BIM lehetővé teszi a kivitelezés helyszínén az egymás mellett létező anyagok, szakmák és berendezések hatékony kezelését. A különböző BIM ütközési vizsgálatokat és a koordináció támogatását összefogva; egy hibamentes, következetes és tökéletes műszaki megoldást tudunk biztosítani, ami a leghatékonyabb kivitelezést eredményezheti.

Segítünk a megfelelő részletezettség  és a szükséges ütközésvizsgálatok meghatározásában.

Források: 

https://thebimhub.com/2017/08/07/tips-3d-bim-clash-detection-efficiently/#.WZV_GVVJaUl

www.hitechcaddservices.com/news/3-types-of-3d-clash-detection-have-their-own-importance

http://www.hitechcaddservices.com/news/bim-for-clash-detection-and-risk-analysis-streamlines-the-construction-process/

Kapcsolat

OCUPLAN SCHWEIZ GMBH
Zürichstrasse 81, CH-8600 Dübendorf, Svájc
Fix: +41 44 9805258 | Mob: +41 79 3484178
3d@ocuplan.ch

OCUPLAN DIVÍZIÓ BURKEN KFT
1021 Budapest, Hűvösvölgyi út 54., Magyarország
+36 1 415 0220
3d@ocuplan.com

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként akcióinkról, újdonságainkról, híreinkről!