A 3D adatgyűjtés és dokumentálás tényleg DRÁGA?

3D dokumentálás és a hagyományos mérés összehasonlítása

A különböző létesítmények, gyárak, telephelyek, az infrastruktúrát érintő átalakítási projekteknél fontos szempont a költség és idő hatékonyság. Nem mindegy, hogy a projekt mennyi állásidőt követel meg. 

Kijelenthető, hogy kizárólag megfelelő minőségű alapadatokon végzett, megfelelő idő ráfordítású előkészítést követően vihetők végbe a változtatások, fejlesztések költség és idő hatékonyan. A gyorsított és pontatlan előkészítés és a rossz alapadatok alapján végzett kivitelezés általában többlet idővel és többlet költséggel is jár.

Már a kisebb lélegzetvételű projekteknél is kiemelt fontosságú a költség- és időhatékonyság, a nyomon követhetőség.

Minden projekt során a költségekbe és határidőkbe többlet is rögzítésre kerül, melyek a nem várt események miatt van betervezve. Egy projekt megfelelő felmérési feladatrészére 2-3% költségráfordítás esetén a kivitelezés során általában kalkulált 10% többletráfordítás csökkenthető, minimalizálható. Az számokra lefordtíva: az elején nagyobb kiadás mellett a későbbiekben a kiadás többszörösét is megtakaríthatjuk. További fő előny, hogy az optimalizált kivitelezési idő miatt befektetők, vagy akár maguk a munkavállalók előbb birtokba vehetik és hasznosíthatják az adott objektumot.

Sajnos a bizonyított számok ellenére az alapos felmérés, az adott munkarész rendszerint alábecsült jelentőséggel és költségkerettel bír. 15 éves tapasztalattal a hátunk mögött kijelenthetjük, hogy a megfelelő minőségű alapadatok, olyan fontosságúak, mint egy épületnek az alapja.

hagyományos távolságmérés

Épületekkel kapcsolatos projekteket megelőző alapos, gyors 3D felmérés és modellezés

Sok esetben a megfelelő alapadatok előállíthatóak az évtizedek során bevált adatgyűjtő eszközökkel is. Egy általános, egyszerűbb épület hagyományos távméréssel és földmérői támogatással is felmérhető. Az elmúlt évben már találkoztunk olyan ügyféllel, aki elsőként a hagyományos mérést választotta, majd felkért minket egy tesztelésre. A végén kiderült, hogy a hagyományos mérés 10 cm-nél nagyobbakat is hibázott. Vannak olyan esetek, amikor ez nem probléma, mindig az a kérdés, hogy mi a célja a felmérésnek, kik fogják használni a kapott dokumentációt.

A hagyományos technológiával felmért épület terepimérés időigénye legalább 4-5szöröse a lézerszkennelési technológiának. Ha azonban az épület bonyolultabb, összetett és tagolt, vagy akár műemléki díszekkel, egyszerűen nem mérhető formákkal bír, a mérés hosszabb lesz, és emellett a hibás mérések aránya is növekszik. 

Eddigi tapasztalatainkat és a visszajelzéseket figyelembevéve kijelenthető, hogy a lézerszkennelés magasabb mérnöknapidíja és emberi hibák minimalizálása versenybe száll a hagyományos technológiákkal.

A lézerszkenneléssel előállított adatállomány több ellenőrzési és minőségbiztosítási lehetőséggel bír a hagyományos módszerekhez képest. Nem elhanyagolható tényező a többletérték, mely a 3D mérésből és feldolgozásból fakad. Az adathalmaz szerkesztése során azonnal transzparensé válhat egy épületsüllyedés, tető vagy falsík deformáció, vakolatomlás, de kimutathatóak a statikai hibák, stb..

3D modell műemlékről

3D mérés üzemek, erőműveket érintő rekonstrukciók esetén

Rendszerint üzemi környezetben az épületen túl, az átalakítandó gépészeti rendszer és azt kiszolgáló villamossági elemeket is szükséges felmérni. Egy bonyolult akár több km-es csőrendszer, a rendszert tartó, illetve függesztő művek,  kábeltálcák között a hagyományos mérési módszerek, véleményünk szerint nem versenyképesek. Az épületek esetében említett 4-5 szörös különbség akár ennek többszörösére is nőhet, függően az objektum komplexvitásától és a pontosság igényétől.

3D modell ipari telepről

A folyamatosan fejlődő technológia segítségével a látható részek 97%-os felmérése valósulhat meg. Szakértő mérnökök munkája, pedig biztosíték arra, hogy a kapott modellek a valóságot tükrözik. Ismerje meg munkáinkat sketchfab-en keresztül!

Kíváncsiak vagyunk véleményére: Válaszoljon 3 rövid kérdésünkre, mely a 3D modellezéssel és cikkünkkel kapcsolatos

Szolgáltatásaink - As-built modellek, BIM (épületinformációs modellezés)

Árajánlatot a következő linken kérhet

 

Kapcsolat

OCUPLAN SCHWEIZ GMBH
Zürichstrasse 81, CH-8600 Dübendorf, Svájc
Fix: +41 44 9805258 | Mob: +41 79 3484178
3d@ocuplan.ch

OCUPLAN DIVÍZIÓ BURKEN KFT
1021 Budapest, Hűvösvölgyi út 54., Magyarország
+36 1 415 0220
3d@ocuplan.com

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként akcióinkról, újdonságainkról, híreinkről!