BIM top 3 előnye az építészetben

A minta egy doveri középiskola BIM modelljét veszi alapul, de a felhozott példák bármilyen építkezésre igazak lehetnek.

 

Az első és a legnagyobb Delaware középiskola, Doverben, amelyet teljesen BIM-ben terveztek meg.

 

A BIM szakági ütközést észlelt a POLYTECH középiskola előadótermében, amikor 3-D akusztikus „felhő” és a világítási terveket összevetették.

BIM forradalmat teremt az építőiparban. Pontosan mi az a BIM? A BIM, az "Épületinformációs modellezés" egy olyan kifinomult technológia, amelyet a projekt tervezési fázisaiban használnak, lehetővé teszi a tervezőcsapat, a kivitelező és a tulajdonos számára, hogy az épület 3-dimenziós modelljén együtt dolgozzanak a tényleges kivitelezést megelőzően is.

De olyan technológiai eszközöket használunk, mint az AutoCAD ... Mi olyan forradalmi a BIM-en?

A 2D rajzokkal ellentétben a BIM az egész épületet - és minden rendszert - egy "virtuális térben" épít fel, mely sokkal nagyobb és produktívabb szintre emeli a tervezést, az építést és a működtetést. Ez a többlet a tulajdonos számára a valóságban időt és pénzt takarít meg, ezen kívül többféleképp is hasznosítható lesz az építés után.

 

1. A BIM pénzt takarít meg

A projektek során a megrendelések módosítása többlet költséget hozhat létre vagy akár meg is szüntethet. Mi lenne, ha kivitelezés helyett, már a tervezés fázisában minimalizálhatná a rendelések változtatásait? A BIM technológia lehetővé teszi, hogy felderítsék a szakágak közötti ütközési lehetőségeket, még a kivitelezés előtt. Így a hibás terveket átalakíthatják és időben megoldást találhatnak a problémákra.

A módosításokat ismerve tudják a munkákat előkészíteni a projekt folyamán, így sokkal pontosabb költségbecslést lehet összeállítani.

A BIM szakági ütközést észlelt a POLYTECH középiskola előadótermében, amikor a 3D akusztikus „felhő” és a világítási terveket összevetették.

Delaware új Dover középiskolája kiváló példa arra, hogy a BIM hogyan segíthet az adófizetők pénzének megtakarításában. A 300.000 négyzetméteres középiskola Delaware első és legnagyobb középiskolai projektje, amelyet teljes egészében a BIM segítségével terveztek meg. A BIM használatával lecsökkent a rendelések módosítása és jóval kevesebb last-minute változtatásra volt szükség. A rendszer használatával több mint négyszeresét takarították meg a BIM beruházás költségeinek. A megtakarításoknak köszönhetően a fennmaradó összeget az iskola az oktatás fejlesztésére tudta fordítani.

2. A BIM időt takaríthat meg

Ahogy közismert: "az idő pénz", és mivel a BIM természeténél fogva javítja a projekt koordinációját, nemcsak a megrendelések módosításait csökkenti, hanem egyúttal teljes együttműködést is igényel a projektmunkatársaitól. Több szakember és nézőpont együtt dolgozva egy hatékonyabb és hatásosabb tervezést eredményezett. Sok kérdés megoldódott a tervezési fázis alatt ahelyett, hogy az építkezés ideje alatt felfedezve értékes időt veszítettek volna.

Doverben, a POLYTECH középiskola új művészeti központjának projektje során, a BIM javította a szakmák együttműködését, így a mennyezeten lévő 3D akusztikus "felhők" felállítása és a körülötte elhelyezkedő lámpatestek beállítása ütközések nélkül valósult meg. A BIM használatával a tervezők és a kivitelezők áttervezhették az elrendezést - telepítés előtt - ami végső soron segítette a projekt ütemezését.

3. A BIM felkészül a jövőre

Mi történik, ha a tervezők és a kivitelezők készen vannak?

Miután egy projekt befejeződött, olyan modellt kap a tulajdonos, amely hatalmas mennyiségű értékes információt és adatokat tartalmaz az épületről. Ez az információ felhasználható arra, hogy a jövőben még több időt és pénzt takarítson meg. A működési költségek csökkentése az, amit minden épület tulajdonos akar.

Egy új épület üzemeltetése nagy kihívás. Számtalan berendezés található egy épületben, amelyek mindegyike rendelkezik saját egyedi javítási és karbantartási ütemtervvel. Az álmennyezeti Fan-Coil egység szűrőit adott időszakonként cserélni kell, de ehhez előbb meg kell találni az egységek pontos helyét, majd a szűrők méretét azonosítani és akkor még azt is tudni kell, milyen hosszú létrára lesz szükség a cseréhez. Dupla munka -  ki kell menni a helyszínre, körülnézni, majd beszerezni a szükséges elemeket - majd vissza a hőszivattyúhoz. Ez sok időt és energiát jelent.

A tervezési és kivitelezési szakaszban már létrehozott BIM modellt feltölthetjük a megfelelő adatokkal és ezek felhasználásával a létesítmények üzemeltetői megkereshetik a szükséges információkat és már felkészülten mehetnek a helyszínre.

Vegye fel velünk a kapcsolatot, kérjen bővebb tájékoztatást

Forrás: link

Kapcsolat

OCUPLAN SCHWEIZ GMBH
Zürichstrasse 81, CH-8600 Dübendorf, Svájc
Fix: +41 44 9805258 | Mob: +41 79 3484178
3d@ocuplan.ch

OCUPLAN DIVÍZIÓ BURKEN KFT
1021 Budapest, Hűvösvölgyi út 54., Magyarország
+36 1 415 0220
3d@ocuplan.com

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként akcióinkról, újdonságainkról, híreinkről!