Burken Kft. - Merre tartunk? | 2. rész

Cikkünk első részében a Burken Kft. kezdeteiről meséltünk.

Kulturális értékek azonban nem csak a föld alatt vannak. A cég ismét profilbővítés mellett döntött. A felszín alatti, a tömeg mögötti információk feltérképezése kiegészült a felszín felettiekkel. Az új üzletág a Laservision nevet kapta, utalva a technológiára: a berendezés egy optika és lézersugarak segítségével három dimenzióban beszkenneli a kérdéses objektumot, amelyet így a legapróbb részletekig meg tudnak ismerni.

- Nagy teher volt, másfél évig nem merészkedtünk ki a piacra. Új szakmai tudásra volt szükség, hardver- és szoftverismeretekre egyaránt. Sok mérést végeztünk ingyen vagy önköltségen. Ahhoz ugyanis, hogy terméket tudjunk kovácsolni a lézeres felmérésből, biztos tudásra kellett szert tennünk. Magunknak is bizonyítani kellett, hogy meg tudjuk csinálni – foglalja össze a Laservision történetét a cégvezetőnk.

A Mátyás-templom szkennelését [építészfórum] 2009. március végén végeztük el. Az Állami Műemlék-helyreállítási és Restaurálási Központ megbízása a tetőszerkezet állapotának ábrázolására szólt, de a Burken munkatársai az egész objektumot felmérték. Saját okulásunkra is.

A környezet védelme

A környezetvédelem természetes módon kapcsolódik mindahhoz, ami a vállalkozás profiljába tartozik, hiszen a roncsolásmentes felderítés is ebbe a körbe sorolható. Újabb üzletágunk: a Gasvision. Azért egy kakukktojás van, mert olyan nincs, hogy vezetékvision - tréfálkozik a tulajdonos.

A Gasvision a gázzal töltött berendezések ellenőrzését jelenti. A villamosiparban szigetelőként használt kén-hexafloridot a Kyotói Egyezmény is nevesíti, mint az üvegházhatás egyik felelősét. Szivárgásának felderítése nem egyszerű, színtelen, szagtalan gázról van ugyanis szó, amelyet viszont a Burken által használt speciális kamera láthatóvá tesz.

- Ezt a szolgáltatást egyébként a már meglévő villamosipari kapcsolatrendszerünkre építettük fel. – Amit aztán egy újabb szolgáltatással egészítettek ki: ezeknek a berendezéseknek a speciális szigetelésével. A Furmanite nevű világcéggel együttműködve Magyarországon tökéletesítettük az innovatív megoldást: a berendezéseket lekapcsolás és állásidő nélkül szigetelik.

A különböző területek újszerű összekapcsolása nem idegen a cég gondolkodásmódjától, ebbe a sorba illeszkedik például a geofizikai talajradar és a lézeres felmérés kombinációja. Ily módon például felmérhető a folyómeder és a partvonal együttese.

Épületek, műemlékek 3D modellezése

A Burken Kft. nem állt meg.  Az ötletek, elképzelések folyamatosan túlmutatnak a jelen állapoton. Ennek köszönhetően 2014-ben újabb lépést tettünk az üzleti életben. Megalakult a Burken Kft. újabb divíziója, az Ocuplan. A szó jelentése az oculus latin szóból alakult és a látható, a valóság visszatükrözésére utal. A célunk, hogy sokoldalúan felhasználható mérnöki 3D modellt alakítsunk ki lézerszkenneres felmérésből és pontfelhők feldolgozásából. Legyen akár felszín feletti és alatti, épített és természetes környezet - innovatív módszereinkkel való 3D felmérés és mérnöki dokumentálás minden felmerülő igénynek megfelel! A cég számtalan sikeres projekten van túl, referenciáink között megtalálhatóak műemlékek, lakóingatlanok, gyártócsarnokok.

A divízió indításának fő piaca Svájc és Németország volt, de egyre nagyobb igény lépett fel a magyar piacon is. Szolgáltatásaink folyamatosan fejlődnek, egészülnek ki újabb és újabb megoldásokkal, legyen az akár a BIM rendszerek támogatása (épület információs modellek), vagy a 3DinTour, mely a 3D virtuális túrát forradalmasítja.

2016-ban sem állunk meg a fejlődésben, de hogy mit rejt ez az év, még maradjon titok. Először szeretnénk egyesével bemutatni megoldásainkat, szolgáltatásainkat.

Következő cikkünkben elsőként a 3D modellezés rejtelmeibe adunk betekintést olvasóinknak.

Várbarlang felmérése

Mátyás templom - lézerszkenneres felmérés

vezetékek feltárása, radarozás, szkennelés

épületek 3D modellezése - Gyógyszeripar

 
 
 
 

Kapcsolat

OCUPLAN SCHWEIZ GMBH
Zürichstrasse 81, CH-8600 Dübendorf, Svájc
Fix: +41 44 9805258 | Mob: +41 79 3484178
3d@ocuplan.ch

OCUPLAN DIVÍZIÓ BURKEN KFT
1021 Budapest, Hűvösvölgyi út 54., Magyarország
+36 1 415 0220
3d@ocuplan.com

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként akcióinkról, újdonságainkról, híreinkről!