Burken Kft. a kezdetektől - visszatekintés| 1. rész

Milyen területekkel foglalkozik a Burken Kft.?

Elindítunk egy új sorozatot, melyben folyamatosan bemutatjuk az általunk nyújtott megoldásokat és folyamatosan felvetünk egy-egy problémakört, melyben termékeink, szolgáltatásaink segítséget nyújthatnak, legyen ügyfelünk akár építőipari,  technológiai, vagy üzemeltetési területen.

Ahhoz, hogy átfogó képet adhassunk, először szeretnénk röviden bemutatni cégünket. Ehhez visszanyúlunk egy 2009-ben megjelent interjúhoz, melyben ügyvezetőnk és egyben cégünk tulajdonosa,

Kandra Lajos tekintett vissza a kezdetekre.

Az interjút frissítve, kiegészítve bemutatjuk az elmúlt több, mint 15 év rövid történetét.

Egy jó ötlet fél siker, de jó ötletre lelni nem egyszerű dolog. A Burken Kft. tulajdonosa rendelkezik azzal a képességgel, hogy meglát szinte láthatatlan piaci réseket, egészen speciális részterületeket. A kezdetben villamosipari földelésekkel foglalkozó cég profilbővülése is hasonló: radarral földeríti mindazt, ami nem látható, lézerrel pedig letérképezi a valóságot. 

Az 1998-ban alapított Burken Kft. fantázianevet visel. A név adásakor az volt a szempont, hogy rövid és megjegyezhető legyen, és lehetőleg Európa egyik országában se okozzon nehézséget a kiejtése. Az alapító hosszú ideig úgy tudta, a szónak nincs jelentése, mígnem egyik ismerőse azzal lepte meg, hogy a nálunk is ismert svéd lakberendezési áruházban található ilyen nevű termék. A szó jelentése „tégelybe” – ha kicsit továbbgondoljuk, megállja a cég tekintetében is a helyét – vállalkozásunk célja, hogy ügyfeleink részére olyan megoldásokat nyújtsunk mely átfogó, minden részletre kiterjedő, komplex egészként állja meg a helyét – mint egy zárható fedelű üvegtároló – átlátható, kezelhető, funkciójában is időtálló megoldás.

Minden kezdet nehéz

Cégünk első lépésként referenciamunkákat vállalt önköltségen. Ezt követően a villamos iparban végeztünk különböző feladatokat. Piaci rést fedezettünk fel a kommunikációs és az erősáramú földelések területén: itt az átlagosnál precízebb munkára és alacsonyabb ellenállású földelésre van szükség. Saját terméket is kifejlesztettünk, de be kellett látnunk, hogy a honi gazdasági környezetet még jobban meg kell ismerni ahhoz, hogy az  előállított elektrolitikus földelő-elektródát értékesíteni tudjuk. Így a szolgáltatások értékesítésére került a hangsúly:

a Burken Kft. alállomások, távvezetékek auditját vállalta.

Több sikeres diagnosztikai munka után komplett megoldással jelentünk meg a piacon, és komoly referenciákkal is rendelkezik azóta – többek között az MVM-nek, a MOL-nak, az ELMŰ-nek, a MÁV-nak végzett munkákat -, mígnem egy megbízás következményeként bővült a termékpaletta.

Az új üzletág neve: Geovision.

Mi van a föld alatt?

- Még a legnagyobb társaságoknál is előfordul, hogy nem tudják, mi van a felszín alatt – állítja Kandra Lajos. – Végül is nem csoda, a közműtérképek nem éppen a legmegbízhatóbbak, és a tudásmenedzsment sem kiforrott Magyarországon. Nem foglalkoznak a vállalkozásoknál felhalmozódó tudás összegyűjtésével, megosztásával, hasznosításával, napra készen tartásával.

Ez történt az Országház előtti parkolóban végzendő földelési munkák előkészítésekor is: nem tudták pontosan, mi van a föld alatt. Márpedig az elektródák elhelyezéséhez fúrni kellett, s ehhez – hogy mást ne fúrjanak meg – azt tudniuk kellett. Így a cég nekiállt felderíteni, hogy milyen technológiák léteznek erre. Kutatómunkánkat siker koronázta: megtaláltuk a talajradarozás geofizikai gyorsvizsgálati módszerét, amit nálunk piacszerűen eddig nem alkalmaztak.

- A talajradar drága, de úgy döntöttünk, megéri: egyrészt segíti a villamosipari földelési munkát, mert kockázatmentessé teszi a fúrásokat, másrészt új üzletág megindítását is lehetővé teszi. És ha már ismerjük a piacot, miért ne értékesíthetnénk a terméket?

Fölvettük a kapcsolatot és partneri szerződést kötöttünk a piacvezető geofizikai gyártó céggel, a svéd Mala GeoSience-szel. Kezdetként azonnal négy talajradart vásároltunk, mert minden antennának más a frekvenciája, mást lehet vele felderíteni. A munkatársak köre pedig geofizikusokkal bővült. A talajradarral közműkeresést, vasúti töltések, útpályatervek rétegeinek vizsgálatát, alállomások alatti kábelek, földelések, alapozások felderítését végezzük.

Mérföldkő: régészet

- Az látszott, hogy az autópálya-építések következményeként a régészet szinte iparággá válik. A talajradarral ez a munka felgyorsítható, hiszen célirányossá teszi a szondázást, nem a vakszerencse dönti el, hogy hol vizsgálódnak – ismerteti gondolatmenetét a cégtulajdonosunk.

Következésképp felkutattuk, milyen lehetőség van arra, hogy részt vegyünk ilyen munkákban. Fáradozásunk eredményesnek bizonyult. Együttműködési szerződés aláírásában valósult meg, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia egy cégével, az Archeosztrádával kötöttünk meg: együtt végeztük a feltárásokat a talajradar segítségével.

Mérföldkőnek tekintjük a régészeti munkákban való részvételt, rendkívül sokrétűnek, színesnek tartjuk. Dolgoztunk már Románia területén is. Most már biztos, hogy Nagyszentmiklóson nincs több kincs. Merthogy a talajradarral ez is felderíthető volt, és eldőlt a vita, hogy az eddig ismertté vált értékes leletek mellett rejt-e még meglepetéseket a föld.

A 15 év visszatekintése nem is olyan rövid, mint gondoltuk, így két részben lesz olvasható a bemutatkozó. Következő héten már az elmúlt 5 év változásairól olvashatnak.

Kandra Lajos - Burken Kft. ügyvezetője

 

villamosipar földelések

 

alállomás 3D modellje - renderelt kép

 

talajradarozás - Burken Kft. munkatársai munka közben

Mala GeoScience - talajradarok

Molnár János barlang lézerszkenneres felmérése

 

 
 

Kapcsolat

OCUPLAN SCHWEIZ GMBH
Zürichstrasse 81, CH-8600 Dübendorf, Svájc
Fix: +41 44 9805258 | Mob: +41 79 3484178
3d@ocuplan.ch

OCUPLAN DIVÍZIÓ BURKEN KFT
1021 Budapest, Hűvösvölgyi út 54., Magyarország
+36 1 415 0220
3d@ocuplan.com

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként akcióinkról, újdonságainkról, híreinkről!