Edelényi kastély felmérése - esettanulmány

Az edelényi L’Huillier-Coburg kastély a magyarországi műemlékek egyik legpatinásabb darabja. Az elmúlt évtizedekben csak romlott az állapota, majd a kastély kezelését 2001-ben átvette a Forster Központ jogelődje, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága. Az intézmény „Országbemutató Programja” keretében kiemelt turisztikai pályázatok kidolgozásába kezdett, melynek köszönhetően több ütemben megkezdődött az Edelényi Kastély és parkjának felújítása, rendbetétele.

Az európai uniós fejlesztés első részében cégünk, a Burken Kft. aktívan részt vett. Munkánkkal támogattuk az épület homlokzatának felújítását, a festmények restaurálását, az épület feltérképezését.

A felmérés fő célja:

  • a látható (íves) szerkezetek 100%-os lefedése
  • az egyes szintek egymáshoz viszonyított elhelyezkedése (beleértve a tetőteret)
  • az épületen végigfutó fő tartószerkezetek helyének kimutatása és adatainak (pl.: falvastagság) meghatározása

Felmérés folyamata:

Mivel a kastélyt körülvevő egykori kiszolgáló épületek is műemléki védettséget élveznek, ezért a mérés megkezdése jelentős előkészületi munkát igényelt, figyelve arra, hogy az épületeket minél részletesebben fel tudjuk mérni, valamint arra, hogy mérés közben nehogy bármi épület sérüljön, esetleges felújításokat ne zavarjuk meg.

Elsőként a kastély környezetében geodéziai alappontokat telepítettünk. A mérést 2008. március 3-án kezdtük meg. Az épületet előzőleg a különböző mérési blokkokra osztottuk fel, mellyel a mérésünk előretervezhető volt és hatékonyan tudtunk haladni a felmérés folyamatával.

A mérés során igyekeztünk elérni a lehető legnagyobb lefedettséget, ami azt jelenti, hogy minimális legyen az olyan felületek aránya, amit nem fed le a pontfelhő. Ezt főként a födém bonyolult szerkezete – boltívek, és ezek áthatásai – nehezítette. A nagyobb lefedettség érdekében egy teremben több mérési pozíciót is felvettünk. Az egyes pozíciók közötti összeköttetést az ablakokba előzetesen telepített, a mérési vonalhoz aktuálisan elhelyezett valamint a falra ragasztott prizmák biztosították.

Az első szint 37 szobájának mérésével 3 nap alatt végeztünk, és közel 80 szkennpozíciót vettünk fel. A pince mérése zökkenőmentesen zajlott, egyetlen nehézség az alacsony belmagasság volt, de kreatívan és szakszerűen ezt is sikerült kivitelezni.

Alaprajz - részlet

A homlokzat méréséhez egy szélcsendes napos időt választottunk. A külső és belső mérések közötti kapcsolatot az ablakba szerelt prizmák jelentették. Ehhez a méréshez fényképeket is készítettünk, hogy a modellezéshez támpontot jelentsen, valamint színhelyes pontfelhő is készíthető belőle.

A következő lépés az oldalépületek felmérése volt, ami nem okozott különösebb gondot.

A padlás felmérése viszont igazi kiívás volt. Mérés előtt alapos tervezést és előkészítést végeztünk. A pallórendszer igazi kihívást jelentett, a gerendák nagy takarása is nehezített a mérést. A terep bonyolultsága mellett is sikerült közel 80%-os lefedettséget elérni

Végeredményképpen a mérések az előzetesen számított határidőn belül közel 30%-al gyorsabban készültek el.

Homlokzat az edelényi kastélyről

Eredmények:

A kastély felmérése során egy bő hónapot töltöttünk el a helyszínen, mely során a teljes kastély felmérésre került, átlagosan 10cm-es sűrűséggel. A célkitűzések (melyek az íves szerkezetek felmérését jelenti) 95% fölött, a padlástér 80%-os lefedettséggel valósultak meg. A mérés során több mint 671 szkennelési pozíciót vettünk fel, melyek átlagos illesztése 2cm alatti volt.

A 3D modellből készített alaprajzok és metszetek az addigi legpontosabb és legalaposabb dokumentációt jelentették, amit Magyarországon műemléki épületről készítettek. Emellett kiegészítettük munkánkat a freskókkal díszített termek ortofényképezéssel egybekötött szkenneléssével, melyről rövid bemutatót is készítettünk.

 
 

Kapcsolat

OCUPLAN SCHWEIZ GMBH
Zürichstrasse 81, CH-8600 Dübendorf, Svájc
Fix: +41 44 9805258 | Mob: +41 79 3484178
3d@ocuplan.ch

OCUPLAN DIVÍZIÓ BURKEN KFT
1021 Budapest, Hűvösvölgyi út 54., Magyarország
+36 1 415 0220
3d@ocuplan.com

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként akcióinkról, újdonságainkról, híreinkről!