MABIM képzésen jártunk - "BIM a gyakorlatban"

Első előadást a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. beruházási főigazgatója, Tóth Csaba tartotta. Az igazgató úr főleg azt a kérdéskört járta körül, hogy mikor érdemes és ajánlott a BIM kiépítése és annak használata. Kitért az egyes beruházásokban résztvevő szereplők feladataira, igényeire és lehetőségeire. Konklúzióként levonható volt, hogy a BIM segítségével megvalósítható a felelős döntéshozás a közös platform alkalmazásával és emellett végigkövetheti a létesítmény teljes életútját és kimagaslóan támogatja az üzemeltetést, karbantartást.

A következő előadásoknak több, hasonló végkövetkeztetése volt. Mindenki egyöntetűen kijelentette, hogy a BIM támogatja már a tervezés folyamatát, megrövidíti, egyszerűsíti a kivitelezés fázisát, de legnagyobb megtérülést az üzemeltetés alatt eredményezheti.

Példákat, esettanulmányokat ismertünk meg, ahol a BIM alkalmazása támogatott, segített megoldani olyan helyzeteket, melyeket a 2D tervek nem egyértelműen mutatnak meg. Ilyen a statikai kivitelezések, ahol a 3D modellből egyértelműen kiolvasható lettek ütközések, melyek a kivitelezésnél nagyban visszavetették volna a munkálatokat. A 3D modell támogatja az energetikai tervek elkészítését.

A mai magyar valóság az, hogy minden hivatalban az előírás 2D terveket kíván meg, de többen hangsúlyozták azt, hogy a 3D modellekből végtelen számú összetételű 2D tervek nyerhetőek ki, míg ennek a fordítottja is megvalósítható, de az sokkal, több munkával járna.

A Magyar Projektmenedzsment Szövetség Építési Tagozatának vezetője, Horváth György rámutatott arra, hogy az EU már szabályzatokban is elfogadja az elektronikus épületinformációs modellezést. 

Valamint több előadóval együtt kiemelte azt, hogy a BIM rendszer kialakításánál fontos szabványokat, kritériumokat meghatározni és a jövő az, hogy ezek a szabályok egységessé is váljanak. Addig is, bármely projektnél, ahol BIM megoldást szeretnének használni, alkalmazni elengedhetetlen egy BIM kézikönyv, egy szakszerű műszaki tartalom összeállítása.

Külföldi előadók megerősítették, hogy a BIM (Biulding Information Modelling) alkalmazásában van a jövő. 

Már kialakítás alatt van az EU BIM szabvány, mely várhatóan 2018-ra készül el, de egyes országok már használnak saját, kialakított szabályrendszert: pl. Ausztria ÖNORM A 6241-2 https://www.austrian-standards.at/infopedia-themencenter/infopedia-artikel/building-information-modeling-bim/

Angliában pedig ez év szeptemberétől a közösségi épületeknél kötelező lesz a BIM modell és ezt használniuk is kell az üzemeltetés során: http://bimcrunch.com/2015/10/april-4th-2016-official-date-set-for-uk-government-mandate/

A BIM támogatja a technológiai innovációt, a gazdasági, együttműködési és az üzleti innovációt is és a meglévő és információkkal feltöltött modell a menedzsmenti döntéshozatal támogatójává válhat. Skóciai esettanulmány bizonyíték arra, hogy a 3D modellre épülő BIM hatékony kommunikációt segített elő a projekt résztvevői között. A kezdődő ellenállás után gyorsan bekövetkezett a szemléletváltás és kialakult egy jól működő partnerség a különböző szakágak között. 

Összefoglalva kijelentette minden résztvevő, hogy a BIM alkalmazásában van a jövő, de nyitottnak kell lenni az újszerű alkalmazás felé és fontos, elengedhetetlen a vezetőség elkötelezettsége a BIM mellett. 

Kapcsolat

OCUPLAN SCHWEIZ GMBH
Zürichstrasse 81, CH-8600 Dübendorf, Svájc
Fix: +41 44 9805258 | Mob: +41 79 3484178
3d@ocuplan.ch

OCUPLAN DIVÍZIÓ BURKEN KFT
1021 Budapest, Hűvösvölgyi út 54., Magyarország
+36 1 415 0220
3d@ocuplan.com

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként akcióinkról, újdonságainkról, híreinkről!