Műemlékfelmérés Szolnokon - Víztorony szkennelése

A lézerszkennerek felhasználása az örökségvédelemben dokumentálás céljából egyre népszerűbb eljárás a világ fejlett országaiban és egyre inkább Magyarországon is. Cégünk a Burken Kft. az elmúlt években több műemlék felmérésében is aktívan részt vett. Egyik érdekes munkánk az akkor még pusztuló, most már szépen felújított műemlék: az egykori MÁV Szolnoki Járműjavító Kft. (ma MÁV-GÉPÉSZET Zrt.) 115 éves víztornya, mely egyike hazánk 17 védett víztornyának.

A mostoha sorsú ipari műemlékek felmérésének célja annak a bemutatása volt, hogy a módszer alkalmazása a nehezen megközelíthető, életveszélyesen leromlott állagú, s ezért a sürgős beavatkozásra megérett épületeknél az első és legfontosabb feladata lehet az örökségvédelmi szakembereknek.

A mintegy két órát igénylő helyszíni munka során - melybe belejátszott egy, a lézernyaláb útjában álló mozdony távolabb „gurításának” megszervezése és kivitelezése is – a RIEGL LMS-Z420i típusú mérőműszert használtunk.

Helyszíni szemle után a mérnökök kiválasztották azt a három pozíciót, mellyel a torony teljes felvételezése megoldható lett. Ezután a fényvisszaverő prizmák kihelyezése következett. Minél homogénebben kellett szétszórni belőlük mintegy 20 db-ot a torony körül, hogy az egyes állásokból felvett adathalmazt a lehető legpontosabban lehessen illeszteni.

A mérés akkor indult, mikor a szkennerhez csatlakoztatott a szkennelést irányító RiScan Pro szoftver. Ezt az átnézeti, alacsony pontsűrűségű szkennelést követte a célobjektum környezetének a műszertől mért max. 800 m sugarú térgömbben való lézernyalábos letapogatása.

Az adatfelvétel közben a számítógép képernyőjén fokozatosan háromdimenziós pontfelhő formájában feltűnt a víztorony. Az első pozícióbeli mérést a műszer tetejére rögzített digitális kamera egyszeri exponálása zárta. A két következő pozícióban a fent leírt lépések ismétlődtek meg.

A torony bejáratának belső fele is felmérésre került. A műszer itt úgy került elhelyezésre, hogy éppen három darabot lásson a külső prizmákból. Ebben a helyzetben a szkenner fejének elfordításával egy belső felvétel készült a toronytörzsről, melyet azután még a helyszínen hozzáillesztésre került a „külső” pontfelhőkhöz. A képernyőn való jobb kezelhetőség végett kétfajta pontszűrést is végeztünk, s végeredményként egy fotóminőségű, háromdimenziós képet kaptunk, melyet a számítógép segítségével szabadon forgathattunk, részleteit kinagyíthattuk, illetve bárhol metszetet készíthettünk belőle, mindezt annak tudatában, hogy bármely két pont közötti távolságot mérhetjük is.

 

 

A szolnoki víztorony esetében a térszkenner használatának az az előnye mutatkozott meg, hogy olyan részletes, pontos mérését érhettük el vele nagyon rövid idő alatt, melyeknek a megközelítése, ortofotózása felállványozás nélkül nem lett volna lehetséges. A külső és a belső pozíciókból felmért épületadatokból az adatfeldolgozás során kinyerhetővé vált a változó falvastagság és anélkül, hogy a tetőt megközelítettük volna, a huszártorony méreteiről is pontos adatokhoz jutunk.

A belső gépészeti szerelvényeket, a tartály méreteit nagyon nehéz lett volna másmódszerrel pontosan dokumentálni, s így hozzájuk hasonlóan a torony pusztuló, külső faburkolati részletei is megörökítésre kerültek és után-gyárthatókká váltak.

A Szolnokon 1900-ban felépült, 120 m3-es, I-es típusú Intze-víztartályos torony a magyar vasútépítés hőskorának állít emléket. Azon kevés emlék egyike, mely a gőzmozdonykorszakból ered s épségben megmaradt szerkezeti részei révén, akár működőképessé is tehető. 2011-ben örömmel hallottuk, hogy felújítják, mint Szolnok egyik legszebb ipari műemlékét. Az egykori járműjavító területén álló, 115 éves víztorony közel 70 millió forintból szépült meg. Látogatni azonban azóta is csak ritkán lehet.

Szolnoki Víztorony

 

http://viztorony.blog.hu/2009/02/27/beszkenneltunk_egy_egesz_viztornyot

http://www.blogszolnok.hu/kerdezem_megmenekul_a_viztorony

http://szolnokinaplo.hu/2011/06/17/felavattak-a-felujitott-szolnoki-viztornyot/

Kapcsolat

OCUPLAN SCHWEIZ GMBH
Zürichstrasse 81, CH-8600 Dübendorf, Svájc
Fix: +41 44 9805258 | Mob: +41 79 3484178
3d@ocuplan.ch

OCUPLAN DIVÍZIÓ BURKEN KFT
1021 Budapest, Hűvösvölgyi út 54., Magyarország
+36 1 415 0220
3d@ocuplan.com

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként akcióinkról, újdonságainkról, híreinkről!