Neogótikus épület felmérése

2016-ban megbízást kapott cégünk Magyarország, ezen belül Budapest egyik méltón nevezetes épületegyüttesének felmérésére. A neogótikus épület felmérése nem csak méretéből adódóan volt kihívás számunkra, hanem annak gazdag díszítettsége miatt is.

Csodálatos ablakdíszeket, ámulatba ejtő boltozatokat csodálhatunk meg mikor az épület elénk tárul, és ezeknek az építészeti bravúroknak a felmérése és végül dokumentálása a hagyományos módszerekkel, ha nem is lehetetlen, de minden esetre hosszadalmas eljárás lett volna.

3D modell minta

Az általunk használt mérési módszer, a lézerszkenneres mérés, sokban segített a feladat gyorsabb, és pontosabb megvalósításában. Nem volt szükség sem az épület, sem a dísztermek beállványozására, ennek ellenére a több mint 10 méteres magasságban lévő bordás keresztboltozatok ívei, és a hatalmas ablakok, és egyéb tagozatok is igen részlet gazdagon dokumentálásra kerültek.

Felmérés folyamata:

Az épület felmérését egy tüzetesebb bejárás, és fényképes dokumentálás előzte meg. Ennek fényében a tényleges mérés menete már pontosabban megtervezhető volt.

A tényleges mérés az épület mérete miatt több ütemben történt meg.  A felmérését nagyban elősegítette a kellően kvalifikált és segítőkész személyzet, támogatásukkal az épület eldugott, legkisebb zugait is megismerhettük.

metszetrajz

Az épület általános tereiben, mint a magasföldszinti, vagy irodahelységekben nem volt különösebb probléma. Igazán az alagsorban és a tetőtérben bizonyult hasznosnak a minket kísérő segítség, mivel az alagsorban kisebb helységek, akár 1-2m²-esek is előfordultak.  A tetőtérben annak bonyolultsága miatt volt nagy segítség a kíséret, tudtuk merre haladunk, hol tudunk fel és lejutni.

A lézeres méréssel párhuzamosan panorámatúra is készült, mely tökéletesen örökíti meg az épület mostani állapotát. A folyamat során minden helységben legalább 1, de a nagyobb helységekben vagy takart részeken több 360°-ban forgatható panorámakép készült, mely végül egy virtuális túrába került összefűzésre.

A felmérés során törekedtünk a leggyorsabb és leghatékonyabb munkavégzésre, az épület homlokzatait, dísztermeit, irodahelységeit, lépcsőházait megközelítőleg 600 állásból mértük fel, mely jól mutatja az épület nagyságát.

Eredmények:

Az épületegyüttes felmérése körülbelül egy hónapot vett igénybe, mellyel a teljes épületről egy 95% fölötti lefedettséggel rendelkező pontfelhőt kaptunk, melynek átlagos pontossága 2 cm alatti.

A pontfelhőn felül, a panorámatúra egy olyan virtuális sétát biztosított a megrendelő számára az épületben és annak közvetlen környezetében, mellyel végignézhetnek minden apró részletét a tereknek, ugyanúgy, mintha épp ott állnának. A panorámatúrával együtt az elkészült pontfelhő teljes mértékben alkalmas lesz tervek, alaprajz, homlokzat, akár végtelen számú, tetszőleges helyű metszetek elkészítésére. A részletes dokumentálásnak köszönhetően későbbiekben az elkészülő 3D modell tovább fejleszthető lehet akár egy BIM modellé, anélkül hogy a tervezőnek több alkalommal vissza kellene mennie a tényleges helyszínre.

3D modell minta

Kapcsolat

OCUPLAN SCHWEIZ GMBH
Zürichstrasse 81, CH-8600 Dübendorf, Svájc
Fix: +41 44 9805258 | Mob: +41 79 3484178
3d@ocuplan.ch

OCUPLAN DIVÍZIÓ BURKEN KFT
1021 Budapest, Hűvösvölgyi út 54., Magyarország
+36 1 415 0220
3d@ocuplan.com

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként akcióinkról, újdonságainkról, híreinkről!