Projektek támogatása 3D mérnöki modellekkel

A beruházások kivitelezési idejének és költségének emelkedése hátrányosan érint mindenkit, legyen az a megbízó, a tervező, vagy a kivitelező.

A problémák gyökerénél sokszor ugyanazokat a hibákat azonosíthatjuk: Meglévő dokumentációk hiányosak, elavultak. Az erre alapozott tervek későbbiekben hátrányosan érintik a teljes projekt megvalósulását és életciklusát is.  Az előzetes felmérésre, adatok beszerzésére szánt összegből sajnos a kiadás csökkentése érdekében már a költségvetés készítésekor faragnak, minimalizálnak. Valójában ezek a „látszat megtakarítások” később a többletköltségekben mutatkoznak meg. 

Projekt megvalósítását megelőző felmérés és dokumentálás

Bármely gazdasági helyzetben meghatározó az új technológiák alkalmazása és a paradigmaváltás a tervezők és kivitelezők magasabb szintű támogatása érdekében.  Minden a tervezőasztalnál, vagy (ma már leginkább) a számítógépes tervezőprogramoknál kezdődik.  Ha pontatlan, vagy elégtelen mennyiségű információra alapozunk, akkor a kivitelezés improvizációkkal tarkított. A váratlanul jelentkező problémákat pedig csak állásidővel egybekötött újra-, illetve áttervezéssel oldhatjuk meg.

Lassan 18 éve ismerjük a tervezői és kivitelezői igényeket és a legnagyobb alapossággal igyekszünk mérnöki tudásbázist formálni a 3D-s környezetből. 

Referenciáink között a legnagyobb alállomások, erőművek, gyógyszergyárak szerepelnek. A felmérés eredményeként, a különböző vállalatok fejlesztették az aktív minőségellenőrzést, és projekttámogató szimulációinkkal növelték hatékonyságukat.

Az egységes, lézerszkennelésen alapuló felméréssel és dokumentálással előállított mérnöki pontosságú 3D-s dokumentálás segítségével egy magasabb minőségű tervezést és kivitelezést tudnak megvalósítani mind a tervezők, mind az üzemeltetésben, karbantartásban résztvevő szakemberek.

Valós adatokat tartalmazó 3D modell segítségével nagy mértékben pontosítható az állásidők tervezhetősége és optimumon tartása.  A ki- és beszerelés precíz forgatókönyve minimalizálja a nem tervezett állásidőt.

Naprakész adatok kap a tervező és kivitelező a következő területekről: 

  • Alapterület
  • Belmagasság
  • Berendezések száma, mérete
  • Beépítés sűrűsége

A modell a teljesség igénye nélkül tartalmazhatja:

  • Tartó és függesztő művek
  • Légtechnikai berendezések
  • Villamos szekrények
  • Épület-szerkezet
  • Energia vezetékek
  • Villamos hajtások
  • Peremkötések
  • Pódiumok
  • Reteszek

3D modell és mérnöki dokumentálás megtérülése

Munkánk célja, hogy a tervezőnek lehetősége legyen a tervezett rendszer és a megépült valóság (terv/tény) ütközéseit ellenőrizni.  A hibák korai felfedezése a felmérés és dokumentálás instant megtérülését eredményezi. 

Az esetleges terv/tény-ütközés még idejekorán korrigálható.  A berendezések ki-és beszerelésének folyamatát modellezzük, így technológiailag és gazdaságilag is a legoptimálisabb eredményt érheti el a megrendelő.

A 3D-s környezetben a berendezések kiemelése, „biztonságos űrtér”-ben történő mozgatása számos előre nem látható akadályt azonosíthat.  Munkánk által, minden mozzanat térben, időben és költségében előre tervezhető. A személyre szabott tréningeken és szimulációkon keresztül pontosan meghatározható az erőforrás, az eszközigény és az időallokáció a tervszerű beavatkozások érdekében.

Költséghelyből profit center

Elmondhatjuk, hogy termékünk nem csak a tervezésnél és kivitelezésnél nyújt előnyöket, de hasznos lehet meglévő alkalmazások hatékonyságának növelésében.  A virtuális üzemrész összeköthető a karbantartási modulokkal, vagyon és létesítmény managementtel és biztonságtechnikai rendszerekkel.  Abban az esetben, ha a megvalósulási tervdokumentációt is ebben a formában készítjük el, abból tetszőleges mennyiségű 2D-s elrendezési helyszínrajzot vagy metszetett generálhatunk.

A jövő fejlesztéseinek tervezési munkáiban számottevő gyorsulás érhető el a 3D-s környezetben és mindez költséghatékonyabban, és magasabb minőségben, mint korábban.  

A tervek bemutatása, zsűriztetése, költség és megvalósíthatóságának gyakorlati elemzése a 3D-ben már nem a jövő kihívása, hanem a ma feladata a biztosabb döntéshozói támogatás érdekében.

Kapcsolat

OCUPLAN SCHWEIZ GMBH
Zürichstrasse 81, CH-8600 Dübendorf, Svájc
Fix: +41 44 9805258 | Mob: +41 79 3484178
3d@ocuplan.ch

OCUPLAN DIVÍZIÓ BURKEN KFT
1021 Budapest, Hűvösvölgyi út 54., Magyarország
+36 1 415 0220
3d@ocuplan.com

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként akcióinkról, újdonságainkról, híreinkről!