7 előny, amiért jobb 3D modellel épületet áttervezni, felújítani

Hallottál már a 3D-modellezésről? 7 előny, amiért jobb így épületet áttervezni, felújítani

Szinte biztosan láttál már te is olyan amerikai filmet, amiben a főszereplők körbeállnak egy asztalt, az asztalon ott hever egy épület tervrajza (igazi 2D-s blueprint), és azt ecsetelik, hogy miképp lehet oda bejutni. Mindezt egy felülnézeti rajz alapján, amin te csak köröket, pontokat és vonalakat látsz. Hogyan lehet ebből bármit is kikövetkeztetni?

A szakértő szem természetesen azonnal átlátja a lényeget, de mi a helyzet azokkal, akik ott és abban a pillanatban látnak először ilyen dokumentációt? És később sem szándékoznak nagyon belemélyedni a témába…

Te például hogyan boldogulnál otthonod felújítása előtt egy 2D-s tervrajzzal? Átlátnál mindent cégvezetőként, ha egy klasszikus tervdokumentáció alapján kellene döntened üzemegységed sok százmilliós átalakításakor?

Bemutatkozik: a BIM modellezés

A BIM, vagyis Building Information Modelling egy intelligens, három dimenziós épületinformációs modellezés, amelynek során 3D-ben tervezzük meg és tesszük megtekinthetővé az átépíteni vagy felújítani szándékozott épületet.

Kevesen hallottak még róla, de ettől még a BIM folyamatosan változtatja meg az építőipart, a mérnökök munkáját, és szakértők szerint néhány éven belül már megkerülhetetlen eszköz lesz. Érdemes ezért már most leszögezni: használata versenyelőny, és minden munkafolyamatot gördülékenyebbé tesz.

Kérje ingyenes - online konzultációnkat

Ugyanazt a forradalmi változást biztosítja használóinak, mint a 3D-nyomtatás a hagyományos eljárásokhoz képest.

Szakmán belül az épületinformációs modellezés előnyeit mindenhol ismerik, és már államigazgatási szinten is népszerű: számos országban fontos eleme a kormányzati szerződések szabványfolyamatának, és mind több helyen ösztönzik a módszer használatát.

 

3D épületinformációs BIM modell

 

Az épületinformációs modellezés előnyei

A BIM segítségével a következő előnyökre tehetsz szert megrendelőként:

  1. Kényelmes és költséghatékony, de nagy általánosságban is elmondható, hogy a BIM miatt olcsóbbá válik egy projekt megvalósítása. Például azért, mert optimalizálható a szükséges alapanyagok mennyisége és használata.
     
  2. Jobb megjelenítés, legyen szó bármilyen épületről, ezért nagyságrendekkel könnyebb átlátni a végeredményt.
     
  3. Egy épület úgy modellezhető le, ahogy azt a valóságban is látni fogod (torzulásokkal, dőlésekkel).
     
  4. Könnyebben észre lehet venni az esetleges hibákat, és az átláthatóság miatt már a tervezés szakaszában kérhető extra módosítás. Vagyis nem az kivitelezés során kell kapkodni, ha valahol mégis változtatásra van szükség.
     
  5. Lehetőség van virtuális túrákra és bejárásra: még jóval azelőtt, hogy letennéd az első lépéseket.
     
  6. Félinformációk helyett kristálytiszta kommunikáció, amiből egyértelműen következnek a dolgok. Világos lesz minden a tervező és az építész között, hiszen mindenki ugyanazt látja, és ugyanazon szempontokat alkalmazza.
     
  7. A „közös (és érthető) nyelv” miatt hatékonyabb, ezáltal megbízhatóbb munkamenetet tesz lehetővé a BIM.

Kérje ingyenes - online konzultációnkat

Kapcsolat

OCUPLAN SCHWEIZ GMBH
Zürichstrasse 81, CH-8600 Dübendorf, Svájc
Fix: +41 44 9805258 | Mob: +41 79 3484178
3d@ocuplan.ch

OCUPLAN DIVÍZIÓ BURKEN KFT
1021 Budapest, Hűvösvölgyi út 54., Magyarország
+36 1 415 0220
3d@ocuplan.com

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként akcióinkról, újdonságainkról, híreinkről!