Zsámbéki kastély felmérése

A Zsámbéki-medence középpontjában, a gyönyörű fekvésű Zsámbékon található az úgynevezett Zichy Kastély.

 

ZSÁMBÉKI ZICHY KASTÉLY TÖRTÉNELME

 

1689-ben a Zichy család vásárolta meg a zsámbéki birtokot és uradalmi kastéllyá alakíttatta. Az 1710-es években építették fel a végvári harcokban lerombolódott vár helyén a szép, emeletes saroktornyokkal díszített korabarokk várkastélyt.

Zichy Kastély - Zsámbék

Az 1900-as évektől számos tulajdonosváltás és még több átalakítás történt a létesítményben, 1993-ban a Keresztes nővérek, akik már megelőzően is tulajdnosai voltak, visszakapták az épületet, ahol az Apor Vilmos Katolikus Főiskola egy többcélú intézményt, általános és középfokú katolikus iskolát és gyakorlóiskolát alapított. 

2004. augusztusában, egy sajnálatos tűzeset következményeként,  a tanítóképző Vácra költözött de az iskola továbbra is a főiskola fenntartásában működött. 

A tűzvészt egyetlen épületszárny vészelte át, melynek gyönyörű belső értékeit lehetőség szerint próbálják megőrizni. Egy-két helyen elvétve még régi falfestések is találhatóak. Feltűnő és érdekes, hogy az épületben szinte nem is lehet látni egy sarkot vagy derékszöget, a falakon mindenhol az ívek, boltívek dominálnak. Az épület külső ajtajai és kapui is még eredetiek. 

Zambék kapu

2006. augusztusától az intézmény fenntartója a Premontrei Kanonokrend Gödöllői Perjelsége lett. 
A számtalan átépítés után, a legújabb bővítési tervek megvalósításához egyértelmű szükség volt egy áttekinthető és pontos, a valóságot hűen ábrázoló műszaki dokumentációra.

Boltív fénykép

A 10.000 négyzetméter alapterületű épület hagyományos, kézi felmérése hosszú heteket vett volna igénybe. Ráadásul az így kapott eredmények megfelelősége is kérdőre vonható, hiszen az elméletben párhuzamos, merőleges, vízszintes vagy függőleges épületrészek a legtöbb  esetben nem felelnek meg a valóságnak.

Boltív - renderelt kép

Mivel a tulajdonos még időben felismerte ezeket a rejtett veszélyeket, a pontos, gyors és minden részletre kiterjedő méréseket a legmodernebb technológiát képviselő, 3D lézerszkennerrel biztosítottuk 2014 tavaszán.

A több mint 10 000m² alapterület szkennelése mindössze 3 napot vett igénybe. Ezen saját mérések alapján készültek a 2D tervdokumentációk a Burken Kft. építészei által. 

metszet rajz - Zsámbéki kastély

Részletes, szintenkénti alaprajz, 7 db előre kijelölt keresztmetszet és 8 db homlokzati rajz készült el centiméteres pontossággal, a valóságnak hűen megfelelve, 1:50 méretarányban.

Zichy kastély - homlokzat

Végeredményként nem csak egy biztos alapot szolgáltattunk a szakági mérnökök és kivitelezők számára, hanem korábban nem látott, hozzáadott értéket teremtettünk a dokumentációk pontosságával. 

Letölthető formátum

Kapcsolat

OCUPLAN SCHWEIZ GMBH
Zürichstrasse 81, CH-8600 Dübendorf, Svájc
Fix: +41 44 9805258 | Mob: +41 79 3484178
3d@ocuplan.ch

OCUPLAN DIVÍZIÓ BURKEN KFT
1021 Budapest, Hűvösvölgyi út 54., Magyarország
+36 1 415 0220
3d@ocuplan.com

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként akcióinkról, újdonságainkról, híreinkről!